Utdanning.no
Fra GrepWiki
utdanning.no er et nettsted drevet av Kunnskapsdepartementets Senter for IKT i utdanningen.
Innhold |
Hva
Nettstedet har om lag 20 000 nettsider med informasjon om yrkesvalg, søkbar base over alle offentlig godkjente utdanninger i Norge (f.o.m. videregåendenivå) og informasjon om utdanningssystemet og utdanningsvalg. Utdanning.no skal gi informasjon om utdanninger uavhengig av nivå/organisering/eierskap/lærestedstype slik at en kan få best mulig informasjonsgrunnlag for å gjøre informerte utdanningsvalg. Nettsteded har over en million unike brukere pr år, 10 millioner sidevisninger/år.
For hvem
Målgruppene er elever i ungdomsskolen, videregående skole, lærere og lærerskolestudenter. Dessuten er en stor del av brukerne foreldre elever, karriere- og skolerådgivere, (fremtidige) studenter, personer som planlegger videreutdanning eller tilleggutdanning.
Bruk av Grep
Til å undersøke hva Grep inneholder (i mangel på dokumentasjon av systemet), eller for å lage betaer av nye tjenester med Grep-data, konverterer vi hele emnekartet til en MySQL-database ved hjelp av et skript. Dette for å få kjapp tilgang til alle Grep-data via spørrespråk som gjøre det lett å analysere og hente ut data.
- Grunnlagsdata om valgmuligheter i vår Karakter- og opptakskravsimulator er et spesialuttrekk av Grep.
- Informasjon om VGO-utdanningsløp har siden desember 2009 vært hentet fra Grep. For å oppnå dette konverteres tilbudsstruktur-data til simpelt taksonomihierarki.
- Enkelte beskrivelser av fag/studier hentes fra læreplaner
- Ovttas-prosjektet kunne hatt bruk for at læreplaninfo som er oversatt til samisk også legges inn i Grep for å gi mindre teknisk vedlikeholdsarbeid for samiske e-læremidler
- I 2007-2008 var utdanning.no teknisk utvikler av e-lærebokprosjektet NDLA. 1. og 2. versjon av nettstedets integrasjonen med læreplaner for å kunne tagge undervisningsnettsider med kompetansemål ble utviklet av utdanning.no Første versjon var basert på en konvertering av Grep-til SQL-tabeller og var svært kjapp men tungvidnt å oppdatere og ble videreutviklet da Grep ble tilgjengelig som webservice. Til siste versjon ble det hentet læreplanmål via Ajax-kall ved hjelp av en Sparql-tjeneste mot Greps webservice. Sistnevnte var svært treig, så den er (sikkert?) reprogrammert av NDLA.
Fremtidig bruk av Grep
- Fremtidige prosjekter i Senter for IKT i utdanningen som omhandler utvikling, samordning og integrasjon av digitale læremidler har som mål å være tett ingegrert med Grep for å kunne koble læremidler på tvers av tilbyder. REST-vevtjenetser vil et standard API vil trolig være foretrukket grensesnitt for flertallet av utviklerne i Senter for IKT i utdanninga.
- Senter for IKT i utdanningen arbeider med FEIDE-utrulling i norsk skole. Mange fremtidige e-læringsressurser forutsetter at nettjenesten vet brukerens klassetrinn, programområde o.l. slik at informasjon fra Grep kan filtreres ut fra hva som er relevant for brukeren. FEIDE muliggjør at slike nettjenester kan skapes uten å ha mange forskjellige brukerkontoer og utenå innhente mer personopplysninger enn nødvendig.