Om Grep
Fra GrepWiki
Utdanningsdirektoratet har utviklet Grep – en nasjonal database for fag, læreplaner og opplæringstilbud i grunnopplæringen. Alle fastsatte læreplaner i Kunnskapsløftet legges inn i grep. I tillegg finnes informasjon om fag i grunnskole og videregående opplæring (vgo).
Ikke eget nettsted, men kilde for flere
Grep er ikke noe nettsted i seg selv, men vil levere informasjon til en rekke portaler og nettsteder i utdanningssektoren. To eksempler på nettsteder som har tatt i bruk grep, er udir.no og ndla.no.
På www.udir.no/kl06 finnes læreplanene og tilbudsstrukturen for grunnopplæringen og disse er navigerbare. På ndla.no er læringsressursene koblet opp mot kompetansemål og grunnleggende ferdigheter fra Grep. De skoleadministrative systemene som brukes på den enkelte skole, vil blant annet kunne hente opplysninger om fag fra Grep.
Målet med prosjektet
Målet har vært å utvikle en løsning som:- utgjør én offisiell kilde som beskriver utdanningstilbudene for den offentlige grunnopplæringen i Norge med koder og læreplaner for Kunnskapsløftet. Denne skal til enhver tid være oppdatert.
- sikrer at oppdateringer av informasjonselementene blir distribuert til alle systemer som anvender og presenterer informasjonen.
- representerer læreplanene i et emnekart slik at læreplanen kan presenteres på ulike måter i ulike sammenhenger og slik at andre informasjonselementer (rundskriv, læremidler m.m.) kan knyttes opp til læreplanene.
Eksempler på hvilken informasjon Grep gir:
- Læreplanene for kunnskapsløftet
- Hvilke fag som tilhører hvilke programområder og hvilke programområder som bygger på hverandre
- Hvordan læreplaner er knyttet til programområder og fag
- Koder for fag, programområder og utdanningsprogrammer
- Informasjon om eksamen/vurdering for det enkelte fag
- Navn på fag, programområder og utdanningsprogrammer på en rekke ulike språk
Helt i starten (2005) hadde utviklingsprosjektet til databasen navnet LKT (Læreplaner, kodeverk og tilbudsstruktur). Dette syntes vi ble litt kryptisk, i tillegg til at vi syntes det var nok TBF-er (trebokstavsforkortelser) i skoleverket. Derfor utlyste vi en intern navnekonkurranse for å finne et bedre navn - et navn som i større grad kunne kommunisere prosjektet som en "merkevare". Dette navnet skulle kommuniseres både for sluttbrukere på www.udir.no/grep, og for datakonsumenter og utviklere i prosjektet. Via "Varp", som viste seg å være en merkevare for en kampanje for et forlag, landet vi altså på navnet Grep. Vi insisterte på at navnet skulle uttales med lang e, som i å ta grep (/gre̞:p/). Eksempel på denne markedsføringen er videoen Ta grep for god skoleutvikling! som i dag også er tilgjengelig på YouTube.
Vi insisterer fortsatt på å uttale Grep med lang e, og erfaringen vår er at typiske sluttbrukere uttaler det slik. Men, datakonsumenter og utviklere uttaler det typisk med kort e (/gre̞p/). Men det er kanskje ikke så underlig, siden GREP er en velkjent og viktig kommando på nær sagt alle operativsystemer basert på Unix/Linux.
Nå "markedsfører" vi ikke navnet Grep for sluttbrukere lenger, og vi har sluttet å bruke det i URL-sammenheng. Navnet henger kun igjen som egennavn for databasen. Dermed er det stort sett bare utviklere og "data-folk" som snakker om Grep. Og de uttaler det altså med kort e!
Graver du dypt nok i datagrunnlaget, finner du nok spor av både "Grep" og "LKT", selv om det nå er "kl06" som gjelder. Men vi kan i det minste garantere at det er kjemisk fritt for "Varp" - det overlater vi til de som vil gjenbruke/viderebruke dette datamaterialet.
Lykke til med bruk og viderebruk av Grep-data!