Kom i gang

Fra GrepWiki

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
Linje 1: Linje 1:
 +
== Hva er Grep ==
 +
{{:Om Grep}}
== Om hvordan en portal eller IT-løsning kan bruke innholdet i Grep ==
== Om hvordan en portal eller IT-løsning kan bruke innholdet i Grep ==
'''Dersom du ønsker å hente innholdet i Grep i din IT-løsning, har du flere muligheter:'''
'''Dersom du ønsker å hente innholdet i Grep i din IT-løsning, har du flere muligheter:'''
Linje 52: Linje 54:
Det finnes [[Spørretjenesten | grensesnitt for direkte spørringer mot innholdet i Grep]]. Disse dekker typisk deler av innholdet, og er et godt alternativ for de som ikke har behov for å vedlikeholde sin egen kopi av basen. Det finnes i dag to slike tjenester, og flere er under utvikling.
Det finnes [[Spørretjenesten | grensesnitt for direkte spørringer mot innholdet i Grep]]. Disse dekker typisk deler av innholdet, og er et godt alternativ for de som ikke har behov for å vedlikeholde sin egen kopi av basen. Det finnes i dag to slike tjenester, og flere er under utvikling.
* [[Spørretjeneste for fagkoder | Utlisting av fagkoder]], opprinnelig utviklet for [[PAS | PAS/PGS]]
* [[Spørretjeneste for fagkoder | Utlisting av fagkoder]], opprinnelig utviklet for [[PAS | PAS/PGS]]
-
* Kompetansemål som RDF, opprinnelig utviklet for [http://www.ndla.no NDLA]
+
* [[Kompetansemål som RDF]], opprinnelig utviklet for [http://www.ndla.no NDLA]
[[Kategori:Dokumentasjon]]
[[Kategori:Dokumentasjon]]
[[Kategori:Grensesnitt]]
[[Kategori:Grensesnitt]]

Revisjonen fra 2. feb 2011 kl. 10:12

Innhold

Hva er Grep

Utdanningsdirektoratet har utviklet Grep – en nasjonal database for fag, læreplaner og opplæringstilbud i grunnopplæringen. Alle fastsatte læreplaner i Kunnskapsløftet legges inn i grep. I tillegg finnes informasjon om fag i grunnskole og videregående opplæring (vgo).


Ikke eget nettsted, men kilde for flere

Grep-logo.gif

Grep er ikke noe nettsted i seg selv, men vil levere informasjon til en rekke portaler og nettsteder i utdanningssektoren. To eksempler på nettsteder som har tatt i bruk grep, er udir.no og ndla.no. På www.udir.no/kl06 finnes læreplanene og tilbudsstrukturen for grunnopplæringen og disse er navigerbare. På ndla.no er læringsressursene koblet opp mot kompetansemål og grunnleggende ferdigheter fra Grep. De skoleadministrative systemene som brukes på den enkelte skole, vil blant annet kunne hente opplysninger om fag fra Grep.

Målet med prosjektet

Grep-boks.jpg
Målet har vært å utvikle en løsning som:

Eksempler på hvilken informasjon Grep gir:


 

Så en liten anekdote om navnet Grep til slutt

Helt i starten (2005) hadde utviklingsprosjektet til databasen navnet LKT (Læreplaner, kodeverk og tilbudsstruktur). Dette syntes vi ble litt kryptisk, i tillegg til at vi syntes det var nok TBF-er (trebokstavsforkortelser) i skoleverket. Derfor utlyste vi en intern navnekonkurranse for å finne et bedre navn - et navn som i større grad kunne kommunisere prosjektet som en "merkevare". Dette navnet skulle kommuniseres både for sluttbrukere på www.udir.no/grep, og for datakonsumenter og utviklere i prosjektet. Via "Varp", som viste seg å være en merkevare for en kampanje for et forlag, landet vi altså på navnet Grep. Vi insisterte på at navnet skulle uttales med lang e, som i å ta grep (/gre̞:p/). Eksempel på denne markedsføringen er videoen Ta grep for god skoleutvikling! som i dag også er tilgjengelig på YouTube.

Vi insisterer fortsatt på å uttale Grep med lang e, og erfaringen vår er at typiske sluttbrukere uttaler det slik. Men, datakonsumenter og utviklere uttaler det typisk med kort e (/gre̞p/). Men det er kanskje ikke så underlig, siden GREP er en velkjent og viktig kommando på nær sagt alle operativsystemer basert på Unix/Linux.

Nå "markedsfører" vi ikke navnet Grep for sluttbrukere lenger, og vi har sluttet å bruke det i URL-sammenheng. Navnet henger kun igjen som egennavn for databasen. Dermed er det stort sett bare utviklere og "data-folk" som snakker om Grep. Og de uttaler det altså med kort e!

Graver du dypt nok i datagrunnlaget, finner du nok spor av både "Grep" og "LKT", selv om det nå er "kl06" som gjelder. Men vi kan i det minste garantere at det er kjemisk fritt for "Varp" - det overlater vi til de som vil gjenbruke/viderebruke dette datamaterialet.

Lykke til med bruk og viderebruk av Grep-data!

Om hvordan en portal eller IT-løsning kan bruke innholdet i Grep

Dersom du ønsker å hente innholdet i Grep i din IT-løsning, har du flere muligheter:

  1. Du kan laste ned innholdet i Grep fra en gitt dato (et øyeblikksbilde) og lese dette inn i ditt eget system
  2. Du kan abonnere på oppdateringer fra Grep over nettet
  3. Du kan hente innhold via spørretjenester

Vi anbefaler at du henter data regelmessig, da innholdet i Grep stadig vil oppdateres og endres. Grep tilbyr foreløpig ikke så mange online spørringer mot innholdet. Mye av innholdet må derfor lagres i løsningen som skal benytte seg av det.

Øyeblikksbilder fra Grep

Vi vil med jevne mellomrom legge ut øyeblikksbilder av Grep i form av emnekart på XTM-format. Dersom systemet ditt har støtte for emnekart-standarden (ISO 13250) kan du lese dette inn i din løsning.

Her finner du Greps oppdaterte emnekart:

Dersom du deretter ønsker å hente inn oppdateringer, kan du laste inn oppdateringer i abonnementstjenesten som er publisert etter datoen du har valgt (se dokumentasjon på abonnementstjenesten nedenfor).

Greps grunnmodell (ontologi uten data)
Her finner du Greps grunnmodell i form av en XTM-fil. Denne kan være nyttig hvis man vil gjøre seg kjent med modellen i Grep.

Grunnmodellen er et emnekart uten data. Denne er først og fremst nyttig hvis man vil gjøre seg kjent med hvordan modellen i Grep er bygd opp. Hvis du vil studere grunnmodellen, trenger du en emnekart-utforsker som f.eks. Omnigator.

Greps grunnmodell

Abonnere på oppdateringer

Grep vil publisere oppdateringer gjennom to RSS-strømmer. En som er tilpasset emnekartbaserte løsninger og en for andre løsninger. Sistnevnte tar utgangspunkt i ER-modellen (entity-relationship) og beskriver endreinger i entiteter, felter og relasjoner. Hvert element i RSS-strømmen vil ha et datostempel og en URL til en XML-fil med oppdateringer.

Benytte spørretjenester

Det finnes grensesnitt for direkte spørringer mot innholdet i Grep. Disse dekker typisk deler av innholdet, og er et godt alternativ for de som ikke har behov for å vedlikeholde sin egen kopi av basen. Det finnes i dag to slike tjenester, og flere er under utvikling.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Verktøy